Brug lys og lamper til at skabe den rette stemning

Lyset i dit hjem har stor betydning for stemningen, og hvordan det enkelte rum fremstår. Derfor er det også vigtigt, at man gør sig nogle overvejelser omkring lyset og lamperne inden man vælger.

Men med et stort udvalg af lamper på markedet, kan det være svært at gennemskue, hvad man skal være opmærksom på. Vi guider dig her til, hvordan du kan bruge lyset aktivt i din indretning. Tag eventuelt et kig hos Luxo Living, hvor de har et stort udvalg af smukke lamper.

Hyggelig atmosfære i stuen

Stuen er et af boligens vigtigste rum. Det er her man slapper af efter en hård arbejdsdag, hygger med børnene, holder filmaftener og samles med venner og familie. Lyset skal være med til at skabe en hyggelig og hjemlig atmosfære, hvor man har lyst til at opholde sig.

I stuen kan man med fordel gøre brug af forskellige lampetyper som bordlamper og gulvlamper, i stedet for én loftlampe. Hvis alle dine lamper har nedadrettet lys, vil rummet hurtigt føles mørkt og småt, da det lyset ikke spredes til lofter og hjørner. Derfor bør du vælge forskellige lamper, som både sender lyset nedad og opad.

Lyskilderne skal ikke have en for høj lysstyrke (lumen), og farvetemperaturen (kelvin) skal gerne være omkring 2700. Det giver nemlig et hyggeligt lys.

Hos nogle, er stuen et multifunktionelt rum, hvor der også kan være behov for en kontorplads, legeområde til ungerne, et læsehjørne osv. I sådanne rum, kan det være en fordel at lyset kan justeres, så det kan tilpasses jeres behov. Ved kontorpladsen eller læsehjørnet kan man have en stander- eller bordlampe med koncentreret lys, som giver godt læselys.

Det rigtige lys i køkkenet og over spisebordet

I køkkenet er det naturligvis vigtigt, at du har et godt arbejdslys til madlavning. Det vil ofte være en fordel at gøre brug af spots, som ikke hænger i vejen, når du arbejder ved køkkenbordet. Det kan enten være indbygningsspots, men du kan også få skinnesystemer med spots, som kan tilpasses størrelsen på dit køkken.

Over spisebordet må lyset ikke blænde, og pæren bør derfor være afskærmet. Bruger du til tider spisebordet som arbejdsplads eller læser lektier med børnene, kan du gå efter lyskilder, som kan justeres i lysstyrke.

Nogle pære kan også justere kelvin (farvetemperaturen), så du kan tilpasse det til stemningen. En lavere kelvin udsender et varmere lys, som giver en mere hyggelig atmosfære.

Afslappende stemning i soveværelset

Soveværelset er et rum der skal give plads til afslapning og ro. Derfor er lyssætningen også særligt vigtig i dette rum. De fleste vil nok få glæde af en loftlampe, særligt hvis man også har sit klædeskab eller en kontorplads i rummet. Igen er det vigtigt at lampen ikke blænder, og derfor er en loftlampe eller pendel med en lukket skærm en fordel.

Som nattbordslampe, bør man gå efter en lav lysstyrke, så den kan være tændt uden at genere. Bruger du sengen som læseplads inden du skal sove, findes der også lamper, som både har et læselys og et mere diffust og afslappet lys.

 

Rul til toppen