Hvis du har enten indbygningssport eller loftlamper, får du også brug for et kiprelæ. Det er nemlig kiprelæet, der sørger for, at du kan både tænde og slukke for dine lysinstallationer. Styringen foregår ved hjælp af et såkaldt impulstryk. Impulstrykket kan så enten aktivere eller bryde kontaktsættet i dit relæ.
Mere om kiprelæer
Relæerne er en særlig god idé, hvis du har et rum, hvor du gerne vil kunne styre den samme genstand fra flere forskellige afbrydere. Det, der adskiller kiprelæerne fra de øvrige relæer på markedet, er nemlig den måde, som de virker på.
Når du anvender en af komponenterne, er det nemlig ikke nødvendigt, at du lader strømmen løbe igennem spolen for, at den kan blive ved med at være tændt. I stedet er det tilstrækkeligt, at der kun kortvarigt bliver sendt strøm igennem spolen. Denne kortvarige udlevering af strøm er tilstrækkelig til, at relæet kan skifte fra slukket til tændt. Det samme gør sig gældende, når du skal slukke for strømmen igen.
Sagt med andre ord, skifter relæet altså tilstand, når der løber strøm igennem spolen. Det medfører derfor også, at du ikke kan ændre relæets tilstand, før du fjerner strømmen – og så tilfører den igen.
Pas på, at dit relæ ikke tager skade
Nogle relæer har ikke særligt godt af, at du lader strømmen løbe igennem spolen, efter at den har skiftet tilstand. Det skyldes, at spolen er designet til kun at være tændt i et kortvarigt moment.
Vælg den rette FUGA afbryder
Du styrer et relæ med en afbryder. Hvis du har et kiprelæ, bør du derfor få fat i nogle Fuga afbrydere. Afbryderne er kendetegnet ved, at der er monteret en lille fjeder i dem. På den måde slukker afbryderen automatisk, når du slipper den.
Du kan også anvende andre komponenter til at styre dit relæ med. Det kræver blot, at komponenterne kan lave en tilstrækkelig lav puls. Sagt med andre ord, skal de kunne sende strøm afsted kortvarigt – ligesom en FUGA afbryder.
Så stor spænding kan et kiprelæ styres med
I forhold til belastning og spænding kan relæerne klare stort set det samme som kontaktorer. Det vil sige, at du også kan vælge relæer med eksempelvis 12V eller 230V.